Varis Çorabı Nasıl Giyilmeli ve bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

13-02-2023 10:41
 Varis Çorabı Nasıl Giyilmeli ve bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Cilt yüzeyinden de belli olabilen varisli damarlar ağrıya sebep olmaktadır. Varis çorapları ise bazı hastalarda semptomların azalmasına yardımcı olmak için kullanılır. Varis hastalığının sebep olduğu semptomların hafiflemesini sağlayan varis çorapları hastalığın tedavi yöntemlerinden biri olmamaktadır ancak doktorun önerdiği gibi ve doktorun önerdiği sıklıkta kullanılan Varimed varis çorabı hastaların şikayetlerini azaltarak yaşam kalitelerini artırmaktadır.

Varis Çorapları Nasıl Çalışır?

Dolaşım hastalıklarından birisi olan varis hastalığının semptomlarının iyileştirilmesinde kullanılan varis çorapları, dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Günümüzde kullanılan Varimed varis çorabı yapıları geleneksel varis çoraplarına oranla daha karmaşık bir yapıda olmaktadır. Bu karmaşık yapıları sayesinde varis çorapları bacaklarda tutarlı bir basınç sağlayarak kanın kalbe doğru akmasına yardımcı olur. Varis genellikle kalbe en uzak noktalardan birisi olan ayak bileklerinde ve ayakların yakınlarında daha fazla baskı uygularken kasık bölgesine yaklaştığında basınç azalır. Bu özelliği de kan dolaşımının daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Varis Çorapları Nasıl Kullanılmalıdır?

Varis çoraplarının hastalarının şikayetlerini azaltması için çorapların nasıl giyilmesi gerektiğinin hastaya iyi bir şekilde gösterilmesi gerekmektedir. Varis çorabı giyerken öncelikle hastaların yüzük gibi aksesuarlarını çıkarmaları gerekir. Çünkü bu aksesuarlar varis çoraplarına fiziksel zararlar verebilir. Bunun yanında el tırnaklarında uzun olmaması hatta eldiven kullanılması çorabın daha kolay giyilmesini sağlayacaktır. Varis çorabı giymeden önce bacağa pudra sürülmesi ya da ince çorap giyilmesi varis çorabının daha rahat uygulanmasını sağlayacaktır.

Varis çorabı giyinirken öncelikle çorabın ayak kısmının ayağı tam olarak geçirilmesi ve oturtulması gerekmektedir. Çorabının bacak kısmının yavaşça yukarıya çevrilerek bacağı tam olarak oturtulması sağlanır. Varis çoraplarının herhangi bir alanında kırışıklık olmamasına dikkat edilmesi önemlidir. Bu katlar özellikle diz arkasında meydana gelerek hastaların rahatsız olmasına neden olmaktadır. Bazı hastalar için basıncı yüksek varis çorabının giyilmesi son derece zorlu olabilmektedir. Bu hastalar için orta ya da hafif basınca sahip 2 varis çorabının üst üste giyilmesi uygulama açısından daha rahat olacaktır. Medikalcim burada da bulabileceğiniz farklı basın türlerindeki varis çorapları içerisinden sizin için en uygun basınca sahip olan modeli seçebilirsiniz.

Varis çorabının kullanılması eklem problemi olan, yaşlı ya da obezite hastası olan kişiler için son derece zor olmaktadır. Bu hastalar için en uygun varis çorabı modelleri baldırda fermuar bulunan modeller olmaktadır. Bunun yanında çorapların rahat bir şekilde giyilmesi için aparatlarından da yararlanılabilir.

Varis çoraplarının hastalara sağladıkları konfor yüksek olmakla birlikte hastaya getirdiği kısıtlamalar da bulunmaktadır. Ancak venöz sistem problemleri olan hastaların bu çorapları düzenli kullanmaları 6 ay içerisinde şikayetlerde gerileme görülmesini sağlamaktadır. Bu durumun hastalara anlatılması çoraplarını düzenli olarak kullanmaları açısından son derece önemlidir. Eğer basınç derecesi yüksek bir çorapla hasta uyum problemleri yaşıyor ise o zaman daha az basınca sahip olan varis çoraplarını kullanılması gerekir. Çünkü basınç seviyesi az olsa dahi kullanılan varis çorapları hiç kullanılmamasından çok daha büyük fayda sağlayacaktır varis çoraplarıyla ilgili gelen şikayetlerin %70 dördünü konforlu olmamaları %70 birini zor giyilip çıkarılmaları ve %50 üçünde yüksek maliyetli olmaları oluşturmaktadır. Şikayetlerin bu kadar yüksek olmasının temel sebebi ise hastayla varis çorabı uyumunun sağlanamamış olmasıdır.

Varis Çoraplarının Bakımı

Varis çorapları her gün kullanılan medikal malzemelerden birisi olmaktadır. Sürekli olarak kullanılmaları ve deri ile gün içerisinde sürekli olarak temas halinde bulunmaları sebebiyle zaman içerisinde aşınmaları beklenen bir durumdur. Bunun yanında çorapların giyilmesi ve temizlenmesi sırasında deterjan, ter ve vücut sekresyonlarına maruz kalmasıyla birlikte aşınmalar daha da fazla artmaktadır. Bunun yanında yürüme ya da hareket etme sırasında fiziksel etkenlere maruz kalan varis çorapları zaman içerisinde basınç yeteneklerini kaybetmektedir. Bu kayıp orta basınçlı olan bir varis çorabının zaman içerisinde hafif basınçlı olan bir çoraba dönüşmesi anlamına gelir. Varis çoraplarının basınç yeteneklerini kaybetmeden daha uzun süre kullanılabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar ise şunlar olmaktadır.

Varis çoraplarının öncelikle travmalardan korunması gerekmektedir. Bu sebeple de varis çorabını giyerken ve çıkartırken eldiven kullanımına önem verilmesi şiddetle tavsiye edilir. Bunun yanında ayak tırnakları başta olmak üzere ayakta bulunan nasırlar ve siğillerin de giyinme ve çıkartılma sırasında varis çoraplarına zarar verebilmektedir.

Varis çoraplarının kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise çorapların leke sökücüler, solventler, yağlar ve kremler ile temas etmemelidir. Bu maddeler ile temas etmeleri durumunda varis çoraplarının içerisinde yer alan lastikler ciddi şekilde etkilenmektedir. Hatta kullanılan bazı kortizonlu kremler çorapta bulunan likra ipliklerin kısa süre içerisinde aşınmasına neden olmaktadır.

Varis çoraplarının etkilenmesine neden olan bir diğer etken de toz olmaktadır. Elastik lifler üzerinde toz birikimi zamanla çorba zarar vermektedir. Bunların önlenmesi için marka tarafından önerilen şekilde çorapların düzenli olarak yıkanması gerekir. Varis çorapları için en ideal yıkama düzeni her gün olanıdır. 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yıkanması gereken varis çoraplarının 2 set halinde alınması ve dönüşümlü olarak kullanılması çorapların daha uzun süre ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Varis çorapları yıkandıktan sonra hafif bir kurutma işlemine tabi tutulabilir. 4- 6 ay içerisinde değiştirilmesi gereken varis çoraplarının günlük kullanmayanların ise kullanmadıkları süre içerisinde çoraplarını serin bir yerde saklamaları önerilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.