Varis Çorabı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

28-12-2022 17:25
Varis Çorabı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

İlk olarak hayatımıza 1848 yılında giren varis çorapları varis tedavisinin önemli bir parçası olmaktadır. Halk arasında varis olarak adlandırılan venöz yetmezlik, hastaların günlük hayatlarını ve yaşam kalitelerini etkileyen birçok şikâyete sebep olmaktadır. Bu şikayetlerin azaltılması ve uygulanan tedavinin desteklenmesi için de varimed varis çorabı kullanımından yararlanılır.

Varis Çorabı Nedir?

Venöz yetmezliğin sebep olduğu kan göllenmesinin engellenmesi için kullanılan varis çorapları uyguladıkları fiziksel basınç ile kanın damarlarda daha rahat ilerlemesini sağlamaktadır. Varis sebebiyle ortaya çıkan ağrının ve şişliklerin hafifletilmesi için kullanılan varis çorabının düzenli olarak kullanılması aynı zamanda varisin ilerlemesini kısmen de olsa engellemektedir.

Varis çorabının düzenli olarak kullanılması varisin tedavi edilmesinde etki etmemesine rağmen hastaların hayat kalitelerinin yükselmesini sağlamaktadır. Bu sebeple de venöz yetmezlik bulunan hastalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Varis Çorabı Neden Kullanılır?

Varimed varis çorabı kullanımının temel sebebi bacağın alt kısmında biriken kanın yukarı doğru hareket etmesini sağlamaktır. U mekaniği sağlamak için de varis çorapları bilek kısmında bacağa en yüksek basıncı uygularken yukarı doğru çıkıldıkça uygulanan basınç kademeli olarak azalmaktadır. Varis çoraplarının bu yapısı da hastaların hissettikleri ve kimi zaman ciddi bir şekilde kendi hissettiren ağrıların azalmasını sağlamaktadır.

Varis çoraplarının sunmuş olduğu mekanik çözümler tedaviye yönelik olarak değil, venöz yetmezliğin sebep olduğu semptomların hafifletilmesi için kullanılmaktadır. Varis çoraplarının bu yapısı kirli kanın dokular arasında birikmesini de önlemektedir. Bu durum da hastaların sadece ağrı değil aynı zamanda yorgunluk ve şişlik gibi şikayetleri yaşamasına da neden olmaktadır. Doğru ve düzenli varis çorabı kullanımı is e tüm bu şikayetlerin ortadan kalkmasında ciddi şekilde etkilidir.

Varis çorapları varis tedavisinde kullanılmamakla birlikte tedavi sonrasında hastaların iyileşmelerine yardımcı olarak da kullanılmaktadır. Hastalara uygun venöz yetmezlik tedavisinin uygulanmasının ardından ortalama olarak bir ay boyunca hastalar varis çorabı kullanmaya devam ederler.

Varis Çorabı Kaç Saat Giyilmelidir?

Varis çorabının tüm gün boyunca kullanılması önerilmektedir. Uyku süresince takılması önerilmeyen varis çoraplarının uyandıktan itibaren giyilmesi hastaların semptomları daha az hissetmelerine yardımcı olacaktır. Diğer bir yandan tedavi sonrasındaki iyileşme sürecinde kullanılacak olan varis çorapları gece ve uyurken de kullanılması önerilmektedir. Bu sayede hastalarda daha hızlı bir iyileşme görülmektedir.

Varis Çorabı Çeşitleri

Varis çorapları uzunlukları ve basınçlarına uygun olarak kategorize edilmektedir. Uzunluklarına göre varis çorabı çeşitleri içerisinde şunlar yer almaktadır.

·Külotlu varis çorabı, diz üstü varis çorabı,

·Diz altı varis çorabı,

·Kasığa kadar varis çorabı,

Hangi uzunlukta varis çorabının seçileceği ise uzman tavsiyesi gerektirmektedir. Ancak varis tedavisinden sonra genellikle külotlu varis çorapları önerilmektedir. Çünkü iyileşme döneminde toplardamarın yapışması için tüm bacak boyunca basıncın uygulanması iyileşmenin daha hızlı gerçekleşmesini sağlamaktadır. Külotlu varis çoraplarındaki basınç ise kasık bölgesinden itibaren başlamaktadır. İhtiyacınız olan tüm uzunluktaki varis çorapları için Medikalcim Burada göz atabilirsiniz.

Varis çorapları uzunluklarının yanı sıra uyguladıkları basıncın kuvvetine göre de çeşitlenmektedir. Bu kategoride bulunana varis çorapları ise şunlar olmaktadır.

·30 ile 40 mmHg arasında olan yüksek basınçlı varis çorapları,

·20 ile 30 mmHg arasında olan orta basınçlı varis çorabı,

·15 ile 20 mmHg arasında olan hafif basınçlı varis çorabı,

Yüksek ve orta basınçlı varis çorapları venöz yetmezlik hastaları tarafından kullanılsa da hafif basınçlı varis çorapları mesleği gereği günün önemli bir kısmını ayakta geçiren ve bacaklarında şişme olan kişiler tarafından kullanılmaktadır.

Varis Çorabı Ne Zaman Giyilmeli ve Ne Zaman Çıkarılmalıdır?

Varis çoraplarından beklenilen etkilerinin görülmesi için uyku zamanı dışındaki tüm zamanlarda düzenli olarak kullanılması gerekir. Bu sebeple de sabah kalktığınız ilk anda varis çorabını giymeniz ve gece uyurken çıkarmanız gerekir. Elbette ki gün içerisinde tuvalet ihtiyacı ya da banyo gibi kısa zamanlar için çıkarılabilirler. Tedavi sonrasındaki kullanım zamanları ise uzmanların belirttiği şekilde olması gerekir.

Varis Çorabı Nasıl Giyilir?

Özellikle varis çorabını daha önce hiç kullanmamış bir kişi için ilk denemeler son derece sıkıntılı olabilir. Bu sebeple de Medikalcim Burada bulunan birbirinden kaliteli ve ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayan varis çoraplarınızı ilk giyme deneyiminizde profesyonellerden yardım almanız önerilmektedir. Bu aşamada profesyonellerin varis çorabının giyilme aşamalarını adım adım hastalara anlatması hastaların çoraplarını daha etkili bir şekilde kullanmasını sağlayacaktır.

Hem tedavi öncesinde hem de tedavi sonrasında varis çoraplarının sabahları yataktan çıkmadan önce giyilmesi önerilmektedir. Bu sayede bacaklarda şişme daha görülmez ve varis çorabı kolay bir şekilde giyilir. Ayrıca gün içerisinde bacaklarda şişme olması da engellenmiş olur.

Varis çorabınızı giyerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise ayak ve bacaklarınızın nemli olmamasıdır. Çünkü cilt nemli olduğunda diğer dar kıyafetlerimizde de olduğu gibi varis çorabını da giymek son derece zorlaşacaktır.

Çorabınızı giymeye hazırlanırken hem ters düz yapma hem de avucunuzda toplama seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Eğer parmak uçları açık bir varis çorabı kullanıyorsanız o zaman çorabı giymeden önce bacağınıza saracağınız saten bir kumaş varis çorabınızı kolaylıkla giymenizi sağlayacaktır. Bu sebeple de fiziksel olarak varis çorabı giymekte zorlanan hastaların parmak ucu açık olan çorapları tercih etmeleri önerilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.