Ortopedi Malzemeleri Nelerdir ve Niçin Kullanılır?

28-12-2022 17:36
Ortopedi Malzemeleri Nelerdir ve Niçin Kullanılır?

Medikal malzemeler içerisinde ortopedi malzemeleri önemli bir yer tutmaktadır. Genel olarak iskelet ve kas sistemimizde oluşan problemlerin tedavisi desteklemek ya da olası yaralanmaları en aza indirmek için kullanılan ortopedi malzemeleri, kullanım alanına göre çeşitlenmektedir.

Ayak Bileği Destekleri ve Ortezleri Niçin Kullanılır?

Ayak bileği ortezlerinin kullanım amacı temel olarak ayak bileğinde bulunan eklemlerin stabilitesini ve mobilizasyonunu sağlamak ve oluşan gerginliğin giderilmesi olmaktadır. Doktorlar tarafından reçete edilen ayak bileği ortezlerinin üç farklı tipi bulunmaktadır. Her ortez tipi ayrı bir görev için özel olarak tasarlanmıştır.

Ayak bileği desteklerinin temel görevi ise ayak bileği eklemlerinin hareketini kısıtlamadan stabilitesini sağlamaktır. Bu sebeple de sadece tedavi amacıyla değil aynı zamanda ayak bileği ekleminin korunması gereken günlük aktiviteler ve sporlar sırasında da kullanılmaktadır. Bunun yanında ayak bileği desteklerinin yapısı ayak bileğinin anatomisi ile bire bir uyum içerisinde olmaktadır. Bu sayede dengenin yanı sıra kompresyon da uygular.

Ayak bileği ortezleri ve destekleri çeşitli sebepler ile reçete edilmektedir. Örneğin ayak bileği ortezleri ayak topuğunun kırılmasının ardından tedavinin bir parçası olarak reçete edilmektedir. Diğer bir yandan ayak bileği destekleri günlük aktiviteler sırasında incinen bağların desteklenmesi için kullanılır.

Bel ve Sırt Korseleri Niçin Kullanılır?

Hem estetik hem de sağlık için kullanılan korseler de ortopedi malzemeleri içerisinde kendisine yer bulmaktadır. Ancak medikal amaçlı sırt ve bel korseleri zayıf görünmek için değil kas ve iskelet sisteminin desteklenmesi için kullanılmaktadır. Bel ve sırt korselerinin birçok kullanım nedeni bulunmakla birlikte en yaygın kullanım nedeni travma ya da ameliyat sonrasında bölgenin korunmasıdır. Bu sebeple de korselerin doktorların önerdiği düzende kullanılması iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Diğer bir yandan bel ve sırt korselerinden tam bir verimin alınabilmesi için korsenin vücut ile tam bir uyum içerisinde olması gerekir.

Korselerin farklı kullanım alanlarının bulunmasından dolayı da farklı özelliklerde tasarlanmışlardır. Örneğin önemli ameliyatlardan sonra iyileşme sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi için kullanılan korseler genellikle çelik volenli korseler olmaktadır. Bunun yanında kullanım nedenine bağlı olarak korselerin malzemeleri ve tasarımları farklılık gösterir. Daha hızlı iyileşmeniz için ve vücudunuza anatomik olarak en iyi uyuşmayı sağlayacak bel ve sırt korselerini Medikalcim Burada’dan temin edebilirsiniz.

Boyunluklar Niçin Kullanılır?

En çok kullanılan ortopedik malzemeler içerisinde yer alan boyunluklar aynı zamanda sponge olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle acil durumlarda sıklıkla başvurulan ekipmanlardan birisi olan boyunlukların birçok farklı kullanım amacı bulunmaktadır. Bunların içerisinde öncelikle boyuna alınan darbenin omuriliğe zarar vermemesi için kullanımı bulunmaktadır. Bunun yanında boyun fıtığı gibi hastalıkların daha fazla ilerlemesinin durdurulması için de boyunluklardan yararlanılmaktadır. Bunların yanında baş, omuz ya da trapez bölgesindeki ağrıların şiddetini azaltmak için de yine boyunluk kullanımına başvurulmaktadır. Diğer bir değişle başta travma kaynaklı yaralanmalar olmak üzere boyundan kaynaklanan tüm hastalıkların önlenmesi için boyunluktan yararlanılmaktadır.

Dirseklikler Niçin Kullanılır?

Dirsek kullanımının temel sebebi dirsekte zedelenmeye yol açabilecek kuvvetlerin hasarlanmış alandan uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Bu sayede de zarar görmüş olan dirsek eklemi daha fazla yaralanmaya maruz kalmaz. Dirseklik kullanımı ile birlikte dirsek etrafında bulunan kas ve tendonlar desteklenmektedir. Bu sayede de dirsek zarar görmüş dahi olsa günlük hayatta yapılması gereken aktiviteler ya da sporlar ağrısız bir şekilde devam ettirilebilir. Bunun yanında dirseklik kullanımı el kuvvetinin de arttırımını sağlamaktadır.

Dizlik ve Baldırlıklar Niçin Kullanılır?

En sık kullanılan ortopedi malzemeleri içerisinde yer alan dizlikler ve baldırlıklar başta yaralanmalar olmak üzere birçok farklı sebeple sıklıkla kullanılmaktadır. Dizlikler temel olarak diz ekleminde oluşan hassasiyetlerin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Bunun yanında dizlikler özellikle sporcular tarafından tercih edilmektedir. Çünkü spor sırasında dizlik kullanımı dize gelecek darbelerin etkisinin azaltılmasını sağlamasının yanında ani hareket sebebiyle oluşabilecek yaralanmaların da önüne geçmektedir. Bunun yanında diz eklemlerinin herhangi bir dokusunda meydana gelen hasarlardan sonra hastaların daha rahat hareket etmesini de sağlamaktadır.

Baldırlıklar ise bacağın hem üst hem de alt baldırında kullanılmak üzere ayrı ayrı tasarlanırlar. Genellikle ameliyatlardan sonra iyileşmenin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için kullanılan baldırlıklar aynı zamanda kas gerilmesi ya da ödem engelleme gibi sağlık problemleri için de sıklıkla kullanılmaktadır. Baldırlıkların özel olarak kullanım alanlarından birisi de doğum sonrasıdır.

El Bilek Atel ve Destekleri

El bilek ateli ve destekleri farklı amaçlarla kullanılan ortopedi malzemeleri olmaktadır. Atel el bileği, kolu ve eli desteklemektedir. Bu sebeple de el bileğinin hareketsiz kalması gereken durumlarda atelden yararlanılmaktadır. El bileğinin hareketsiz kalması ise bilekte oluşan birçok sağlık problemi için bir tedavi yöntemi ya da tedaviyi destekleyici bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

El bileği destekleri ise sadece bilek eklemini desteklemektedir. Bu sebeple de el bileğinin hareketinin devam etmesi ancak dengesinin desteklenmesi gereken sağlık problemlerinde kullanılmaktadır.

Kol Askıları Niçin Kullanılır?

Çeşitli sebepler ile kol ya da omuz ekleminin dokularının zarar görmesi durumunda kullanılan kol askıları, kolun ve omuz ekleminin sabit kalmasını sağlamaktadır: Yaralanma ya da ameliyat gibi durumlardan sonra kullanılan kol askıları kolu dengeleyerek yaralı kısmın daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.