Koltuk Değnekleri ile Yürüme Modelleri

13-02-2023 10:37
Koltuk Değnekleri ile Yürüme Modelleri

Koltuk değneği insanların destek yüzeylerini arttırmak için kullanılan ortopedik malzemelerden birisi olmaktadır. Koltuk değnekleri sayesinde vücut ağırlığı bacaklardan üst vücuda aktarılır. Bu sayede bacaklarını herhangi bir sebepten dolayı kullanamayan kişilerin ağırlıklarını desteklemesine yardımcı olur. Koltuk değnekleri amaçlarına uygun olarak 3 farklı türde bulunmaktadır. Koltuk değneği fiyat aralıkları koltuk değneklerinin çeşidine göre değişir.

Koltuk Değneği Türleri

Koltuk değnekleri kullanım şekillerine göre farklılaşmaktadır. Her bir türün kendisine ait avantajları ve özel yürüme modelleri bulunmaktadır.

Aksilla (Koltuk Altı) Değnekleri

Hem toplam yükseklik hem de tutma yüksekliklerinin kişiye göre ayarlanabildiği koltuk altı değnekleri koltuk altı bölgesinin yaklaşık olarak 5 santim altına yerleştirilerek kullanılmaktadır. Koltuk altına yerleştirildikten sonra dirsek 15 derece fleksiyona alınarak pozisyondadır. Aksilla değnekleri, koltuk altı çubuğu, el aleti ve distalde birleşen 2 dikmeden oluşmaktadır. Görmeye en alışık olduğumuz koltuk değneği modeli olan aksilla koltuk değneği kullanımı son derece kolay olmaktadır.

Ön Kol Değnekleri (Dirsek veya Kanedyen Değnekleri)

Bir tane dikmeye monte elenmiş bir ön kol manşeti bulunan ön kol değnekleri, hastaların daha rahat hareket etmelerini sağlamaktadır ön kol koltuk değneklerinin yüksekliğinin ayarlanabilmesinin yanı sıra yükseklik seçenekleri 74 ile 89 santim arasında değişmektedir.

Oluk Koltuk Değneği

Ön kol destek koltuk değnekleri ya da ayarlanabilir artrittik koltuk değnekleri olarak da adlandırılan oluk koltuk değneği metalden yapılmış ön kol desteği olan bir koltuk değneği çeşididir. Demir halkaya sahip olan ve ayarlanabilen el aleti bulunan bu koltuk değnekleriyle romatoid artrit gibi ekleme parsiyel ağırlık aktarımının yapılması gereken durumlarda tercih edilmektedir.

Farklı koltuk değneği çeşitlerinin bulunmasının temel sebebi farklı sağlık problemlerinde kullanılmalıdır. Ayrıca koltuk değneklerinin bu çeşitliliği koltuk değneği fiyat yelpazesinin de geniş olmasını sağlamaktadır.

Koltuk Değneği Kullanan Kişilerin Kullanabileceği Yürüyüş Modelleri

Natuk değneği kullanan kişilerin uygulayabileceği 4 farklı yürüyüş modeli bulunmaktadır. Bu modellerden ilki 2 nokta prensibi olurken diğerleri ise 3 nokta prensibi, 4 nokta prensibi, swing to ve swing through olmaktadır.

2 Nokta Yürüyüş Modeli Nasıl Kullanılır?

2 nokta yürüyüş modelinde etkilenmiş ayak ve koltuk değneği bir nokta ve etkilenmemiş ayak ikinci nokta olarak kabul edilmektedir. Öncelikle etkilenen ayak ile çaprazda kalan kol değneği bir birim olarak hareket ettirilir. Daha sonrasında sorun bulunmayan ayak ile diğer kol değneği hareket ettirilir.

2 noktalı model en az stabil olan modeldir. Çünkü yüzey ile sadece iki nokta temas eder. Bu sebeple de bacaklar ve koltuk değnekleri çapraz olarak kullanılır.

3 Nokta Yürüyüş Modeli Nasıl Kullanılır?

Bu yürüyüş modelinde ise etkilenen bacak ile koltuk değnekleri bir birim olarak düşünülmektedir. Bu sebeple de önce etkilenen ayak ile koltuk değnekleri aynı anda ileri atılır. Daha sonrasında sağlıklı bacak öne atılır. 3 nokta yürüyüş modeli özellikle bacak kırıkları ve ampüte edilmiş hastalar tarafından kullanılmaktadır.

4 Nokta Yürüyüş Modeli Nasıl Kullanılır?

Aynı anda 3 noktanın yüzeyde bulunmasını sağlayan 4 nokta yürüyüş modeli, yavaş harekete izin vermesine rağmen stabil bir şekilde yürünmesine olanak sağlamaktadır. Özellikle her 2 alt uzuvda da koordinasyon eksikliği, kas zayıflığı ya da denge eksikliğinin olduğu durumlarda kullanılan 4 nokta yürüyüş modelinde bir ayak ve 2 koltuk değneği yere temas ederken ikinci ayak ileri atılır. Örneğin önce sağ koltuk değneği, sonrasında sol ayak ve sol koltuk değneği atıldıktan sonra sağ ayak öne atılır.

Swing To Yürüyüş Modeli Nasıl Kullanılır?

Swing to ya da swing through olarak adlandırılan bu yürüyüş modelinde ayaklar bir takım ve koltuk değnekleri başka bir takım olarak düşünmek gerekir. Yürüyüşü gerçekleştirmek için öncelikle koltuk değnekleri öne atılır ve yüzeye iyice yerleşmesi sağlanır. Daha sonrasında ayaklar öne doğru atılır. Ağırlığın tam olarak bacaklara verilemediği durumlarda kullanılan bu yöntemi aynı zamanda walkerlarda da kullanmak mümkün olmaktadır. Vücudun üst tarafının yere doğru uygulamış olduğu itme kuvveti sayesinde bacakların ileri doğru hareket etmesi sağlanır.

Koltuk Değneği Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ortopedi malzemeleri içerisinde yer alan koltuk değneklerinin kullanımı sırasında dikkatli olunması yeni yaralanmalara sebebiyet verilmemesi açısından son derece önemlidir. Belirtilen yürüme modellerinden sizin için en uygun olanı belirledikten sonra şu noktalara da dikkat edilmesi gerekir.

·Koltuk değneği kullanan kişilerin otururken ya da ayağa kalkarken koltuk değneklerini koltuk altlarından çıkarmaları gerekir. Aksi halde omuz yaralanmalarına neden olabilir.

·Ön kol muhafazalı bir koltuk değneği kullanırken el tutacaklarının ileriyi göstermesine ve değneklerin vücuda yakın tutulmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

·Ortopedik malzemeler içerisinde yer alan koltuk değneği kullanımı ile dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kaymaların önüne geçmek için yerdeki halı ve kilimlerin kaldırılmasıdır.

·Son olarak koltuk değneği kullanan kişilerin merdiven çıkarken bir ellerinin mutlaka trabzanda olması gerekir. Merdiven çıkarken öncelikle sağlam ayak atılmalıdır. Daha sonrasında ise sağlık sorunu bulunan ayak ve en son da koltuk değneği atılmalıdır. Merdiven inerken ise öncelikle değnek atılmalı ve daha sonrasında sırası ile sağlık problemi olan ayak ve sağlam ayak atılmalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.