Hasta Bezi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

09-06-2023 16:55
Hasta Bezi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İdrar ya da giata kaçırma problemi olan ya da yatarak tedavi gören kişilerin kullandıkları sağlık ürünlerinden birisi olan hasta bezi aynı zamanda hasta alt bezi olarak da bilinmektedir. Kullanım şekillerine bağlı olarak farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanında yetişkin ve çocuk kullanımlarına uygun olarak da çeşitlenmektedir. Farklı çeşitlerinin bulunması sayesinde ise her yaştan ve cinsiyetten hastanın kullanımına uygun olmaktadır.

Hasta bezleri tek kullanımlık olmaktadır. Bu sebeple de yıkanıp yeniden kullanılabilir özellikleri bulunmamaktadır. İç çamaşırı gibi kullanılabilen çeşitlerinin olmasının yanı sıra emicilikleri üretildikleri malzemeye göre değişiklik göstermektedir. Tena markalı hasta bezi gibi seçenekler daha fazla emiciliğe sahip olurken, bazı markalar daha hafif vakalar için uygun olduğundan emicilikleri daha az olmaktadır.

Hastaların rapor ve reçeteleri bulunması durumunda SGK tarafından karşılanmasının yanı sıra piyasada yer alan birçok seçenek arasından seçim yapabilmek için aklınızdaki soruların tamamen cevaplanması gerekir. Başta Tena marka hasta bezi olmak üzere birçok farklı seçeneği sizlere sunan Medikalcim Burada sayesinde hastanız için en uygun seçeneği bulabilirsiniz.

Hasta Bezleri hakkında En Çok Merak Edilenler

Hasta bezleri kullanımı hakkında akılda hiçbir şüphenin kalmaması kullanımın daha konforlu olmasını ve daha bilinçli bir şekilde seçim yapılıp kullanılmasına yardımcı olacaktır.

Hasta Bezlerinin Çeşitleri Nelerdir?

Hasta bezleri kullanım şekillerine göre gruplanmaktadır. Hasta bezi kullanımına başlamadan önce çeşitlerinin bilinmesi ve hasta için en konforlu seçeneğin tercih edilmesini kolaylaştıracaktır. Hasta bezlerinin çeşitleri içerisinde bağlamalı hasta bezi (bel bantlı hasta bezi), külotlu hasta bezi, yatak koruyucu örtü (serme bez) ve mesane pedi bulunmaktadır.

Bunun yanında hasta bezleri yaşlara göre de çeşitlenmektedir. Bu çeşitlerinin içerisinde ise yetişkin ve çocuk hasta bezleri bulunmaktadır.

SGK Hasta Bezlerini Öder mi?

SGK hem yetişkinlerin hem de çocukların bağlamalı ve külotlu hasta bezlerini ödemektedir. Ancak mesane pedlerinin ve serme bezlerin herhangi bir ödemesi bulunmamaktadır. Bu sebeple hastalar sadece külot ve bantlı hasta bezleri için ödeme alabilirler.

Hasta Bezlerine Uygulanan KDV Oranı Nedir?

Vergi Kanunu tarafından belirlenmiş olan hasta bezi KDV oranı %8 olmaktadır.

SGK Hasta Bezinin Bir Adetine Kaç Lira Ödeme Yapar?

SGK’nın yetişkin ve çocuk hasta bezlerine farklı fiyatlar üzerinden ödeme yapmaktadır. Bu ödemelerin içerisinde aynı zamanda KDV oranları da yer almaktadır.

SGK Günlük Kaç Adet İçin Ödeme Yapar?

SGK, hem yetişkin hem de çocuk hasta olması fark etmeksizin günlük en fazla 4 hasta bezine kadar ödeme yapmaktadır. Bu sebeple de aylık 120 adet hasta bezi ödemesi yapılmaktadır.

Rapor ve Reçete ile Hasta Bezi Nasıl Alınır?

Hasta bezleri için SGK’dan ödeme alınabilmesi için hastanın heyet raporu alması gerekir. Heyet raporu ise hem devlet hem de araştırma hastanelerinden alınabilmektedir. Bunun yanında tercih eden hastalar heyet raporlarını özel hastanelerden de alabilirler.

Ancak raporun geçerli olabilmesi için rapor alınacak hastanenin tam teşekküllü olması gerekir. Bunun içinde hastanede bulunan bölümlerin içerisinde kulak- burun- boğaz, genel cerrahi, iç hastalıkları, ruh sağlığı ve nöroloji gibi bölümlerin bulunması gerekir. Bu bölümlerin bulunmasının yanı sıra bölümlerde uzman doktorların da görev yapması gerekir. Heyet raporu ayrıca sağlık raporu olarak da bilinmektedir.

01.07.2022 yılından itibaren ise hastalar hasta bezi haklarını aylık olarak ödenmektedir. Hastalar ise sahip oldukları raporlar ile SGK ile anlaşması bulunan medikallerden ve eczanelerden hasta bezi tedariklerini yapabilirler. Yeni sisteme göre raporda belirtilen sınırlar içerisinde hastalara hasta bezi ödemesi aylık ve nakdi olarak yapılacaktır. Bu sayede hastalar hasta bezlerini istedikleri yerden temin edebilirler. Başvuruların ise hak sahipleri tarafından yapılması gerekmektedir. Yapılan başvurular için ödemeler ise her ayın ilk günü yapılmaktadır.

SGK Ödemeyi Kime Yapar?

Her ayın ilk günü yapılan hasta bezi ödemeleri hastaların tanımlanmış hesaplarına yapılmaktadır. Bunun için hastaya ait IBAN numarasının e-devlet üzerinden tanımlanması gerekir. Eğer IBAN numarası tanımlanmamış ise o zaman ödemeler hastanın adı, soyadı ve T.C. numarası ile PTT şubelerine yapılmaktadır.

SGK Ödemesinden Faydalanmak İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Hastaların hasta bezi ödemelerinden yararlanabilmeleri için sağlık kuruşundan alınan sağlık raporuna ve reçeteye ihtiyaçları bulunmaktadır. Eğer hastalar adli bir vaka sebebiyle hasta bezine ihtiyaç duyuyorlar ise o zaman evrakların içine adli vaka tutanaklarının da eklenmesi gerekir.

Eğer heyet raporu MEDULA üzerinden hazırlandıysa o zaman reçete yeterli olmaktadır. Raporun süresinin dolması durumunda ise sistem otomatik olarak işlemi durdurmaktadır. Ödemelerin devam etmesi için raporun yeniden düzenlenmesi gerekir.

Eğer rapor kağıt olarak düzenlendiyse o zaman Aslı Gibidir ibaresinin yer aldığı nüshalarının kullanılması gerekmektedir. Çünkü ıslak imzalı asıl rapor kullanılırsa diğer işlemler için hastanın yeniden heyet raporu alması gerekecektir.

SGK Çocuklar İçin Bez Ödemesi Yapar mı?

24 ayını doldurmuş çocukların hasta bezi kullanımına devam etmesi durumunda SGK hasta bezi ödemesi yapmaktadır. Eğer çocuk 24 aylıktan küçük ise ödemeye hak kazanamaz.

Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Hasta bezi kullanımı için alınan heyet raporunun süresi 2 yıl olmaktadır.

SGK Ödemesi İçin Ürünün Markası ve Modeli Önemli mi?

SGK’nın yaptığı hasta bezi ödemelerinde hastaların tercih ettikleri ürünlerin markalarının ya da modellerinin bir önemi bulunmamaktadır. Hem yetişkin hem de hasta bezlerinde ödeme nakit olarak yapılır ve bu nakit ile hastalar tercih ettikleri hasta bezini alabilirler.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.